back icon

”Krise eller ej: Trekantområdet har basis for endnu flere industrijobs”

Author
Udgivet af:
Camilla Hostrup Steenholt
04. October 2022

Selv om der måske er mørke skyer i horisonten lige nu, så er områdedirektør for Nordea Erhverv i Trekantområdet, Jesper Carlsen ikke bekymret for Trekantområdets industrielle position og potentiale på længere sigt.

- Det kan godt være, at vi på den korte bane oplever økonomisk uro og forsyningskrise, men på den lange bane er jeg meget rolig og optimistisk i forhold til Trekantområdets erhvervsmæssige styrkeposition. Vi har p.t. 40.000 industrijobs i Trekantområdet – og det er mange i en landsdel med 430.000 indbyggere i alt. Men jeg er sikker på, at vi har potentiale for at skabe mange flere industrijobs i de kommende år, siger Jesper Carlsen.

Mere produktion i Europa

Det bygger områdedirektøren på flere kendsgerninger og nye tendenser: Trekantområdet har både en eksisterende erhvervssammensætning, en beliggenhed og en infrastruktur, der gør området til et naturligt sted for industrivirksomheder at udvide, investere eller etablere sig. Samtidig er han opmærksom på en erkendelse, der er opstået i mange virksomheder i Europa i kølvandet på coronakrisen.

- Den ubalance, der er i de lange forsyningskæder, får flere virksomheder til at trække mere produktion tilbage til Europa. Vi kommer til at se mere near-sourcing i Europa, og det kan blive en fordel for danske produktionsvirksomheder. Den udvikling vil vi gerne understøtte i Nordea, siger Jesper Carlsen.

Han ser også et potentiale i industriens rolle i den grønne omstilling.

- Selv om mange mindre industrivirksomheder lige nu kan føle sig pressede af de miljøkrav, de møder fra de store virksomheder, de er underleverandører til, så er Danmark stadig et foregangsland, når det kommer til grøn omstilling og knowhow om grøn omstilling. Derfor ser jeg også et potentiale for megen spin-off og produktudvikling i industrien i forhold til den grønne omstilling, siger Jesper Carlsen.

Grønne nøgletal bliver et konkurrenceparameter

Han og hans medarbejdere mærker tydeligt, at både kravene og mulighederne i den grønne omstilling fylder meget ude hos deres kunder i industrien.

- Et af de emner, der fylder meget lige nu, både for os og virksomhederne, er EU’s kommende taksonomiforordning. Det er, lidt forsimplet sagt, dén fælles standard for grønne regnskaber og grønne nøgletal, som EU arbejder på at skabe, siger Jesper Carlsen.

Han forudser, at netop de kommende grønne nøgletal og grønne regnskaber bliver et konkurrenceparameter for særligt industrivirksomheder i den nærmeste fremtid.

- Hvordan en industrivirksomhed agerer i forhold til den grønne omstilling, kommer også til at påvirke dens kreditværdighed. Og derfor føler vi som pengeinstitut også et ansvar for at rådgive vores kunder i forhold til den grønne bundlinje. Men det er også en ny disciplin for os bankfolk, så derfor har vi faktisk haft alle vores erhvervsrådgivere i Nordea på uddannelse i dette område, siger Jesper Carlsen.

”Vær modige når I rekrutterer nye profiler”

Han oplever, at industrivirksomhederne i Trekantområdet er ganske godt med på den grønne dagsorden og de udfordringer, de står overfor.

- Vi mærker et positivt mindset og en masse viden, som virksomhederne er gode til at aktivere. Men måske kunne virksomhederne godt udvise mere modighed, når de rekrutterer nye medarbejdere. Være mere modige til at ansætte flere jobprofiler, der virkelig har forstand på miljø, grøn omstilling, cirkularitet og så videre. Hvis virksomhederne kan skærpe deres egen grønne profil, opbygger de også en bedre tiltrækningskraft i kraft i forhold til de unge nyuddannede. De kigger nemlig i højere grad på virksomhedens formål, værdier og mindset, når de skal vælge, hvor de vil arbejde, siger Jesper Carlsen.

INDUSTRIENS DAG

Nordea støtter årets event for industrivirksomheder i Trekantområdet - Industriens Dag.

Her kan du blandt mange andre spændende oplægsholdere møde Nordeas cheføkonom Helge Pedersen, der er én af Danmarks mest citerede økonomer. Helge Pedersen har en helt særlig evne til at forklare, hvordan udviklingen i den globale økonomi påvirker danske virksomheder og dansk økonomi.

Tilmeld dig Industriens Dag her